ERGONOMIE 

                                 “Luister naar het fluisteren van je lichaam,  zodat het niet hoeft te schreeuwen”

 

INLEIDING
Het woord ergonomie vind zijn oorsprong in de Griekse woorden ergon (werk/ arbeid) en nomos (wet/ regel). Er zijn verschillende definities, maar eenvoudig vertaald houdt ergonomie zich bezig met de verhouding mens, werk en product. Ergonomie streeft ernaar de werkomgeving, taken en producten zo te verbeteren dat de veiligheid, het welzijn en het optimaal functioneren van de mens bevorderd wordt.

WAT IS ERGONOMIE

Waar de meeste aandacht naar uit gaat is de ergonomische werkplek, welke inhoud dat werknemers met een goede lichaamshouding hun werk kunnen doen. Technische systemen, meubilair en hulpmiddelen zijn aangepast op individuele behoefte, lichaamsmaten en werkzaamheden. Zo voorkomt en verkleind een goede ergonomische werkplek de kans op last van uw nek, schouders, armen en polsen en u loopt minder risico op RSI of op het verergeren van eventueel al bestaande klachten. Dit zorgt ervoor dat medewerkers minder snel uitvallen en productiever zijn. Een goede lichamelijke conditie is dus een eenvoudige manier om ergonomisch werken te veroorloven.

Maar ergonomie is meer dan alleen uw werkplek. De complete werkomgeving speelt hierin een rol. Voorbeelden hiervan zijn verlichting en temperatuur.
Bij verlichting is het belangrijk om op te letten dat de lampen niet voor een zweem op het beeldscherm zorgen, maar te weinig licht is ook weer niet goed. Verder moet de temperatuur op de werkplek goed zijn om lekker te kunnen werken en het doeltreffend functioneren te bevorderen. Om alle verschillende soorten ergonomie duidelijk te maken hebben we 5 soorten voor u uitgesplitst.

5 SOORTEN ERGONOMIE

  1. de Fysieke ergonomie

De fysieke ergonomie houdt zich bezig met de menselijke anatomie, de vormen, bewegingen en krachten daarvan, en hoe dit vervolgens in verhouding staat tot de fysieke activiteit. Dit onderwerp staat centraal bij het uitvoeren van een werplekonderzoek.

2: Cognitieve ergonomie

Cognitieve ergonomie gaat over de manier waarop mensen informatie waarnemen, verwerken en onthouden. Cognitieve ergonomie richt zich op de capaciteiten en beperkingen van de mentale processen. Ook is mens computer interactie belangrijk. Denk hierbij aan mentale werkbelasting.

3: Sensorische ergonomie

Bij sensorische ergonomie staat het zintuigelijk systeem centraal. Deze vorm van ergonomie bestudeert de manier hoe mensen hun omgeving horen, zien, ruiken en voelen.

4: Organisatorische ergonomie

Deze vorm van ergonomie bestudeert de integratie tussen mensen in een bedrijfscultuur en het effect hiervan op het bedrijfsresultaat en het menselijk welzijn. Verder houdt organisatie ergonomie zich bezig met communicatie, teamwork en participatieve ergonomie.

5: Gedragsergonomie
Hierin staat kennis van menselijk gedrag centraal. Hoe gaan mensen binnen een organisatie met elkaar om en wat doet dit met de motivatie. Hierin is belangrijk hoe je kan bijdragen aan een positieve sfeer binnen het bedrijf en hoe dit vervolgens invloed heeft op een gezonde werkplek.

Heeft u interesse in een van onze diensten met betrekking tot ergonomie of wenst u meer informatie, neem gerust contact met ons op! info@mvovooru.nl